28 de gener 2007

All the President's Men. I la figura de Garganta Profunda



Aquest cap de setmana he tornat a veure una de les pel·lícules que més em va fascinar en la meva etapa de primer cicle universitari, concretament en una de les assignatures comunes de periodisme. La pel·lícula, basada en el llibre de Bob Woodward y Carl Bernstein i interpretada per Robert Redford i Dustin Hoffman, explica la història d’una investigació periodística sobre el cas Watergate i que va obligar a Richard Nixon a dimitir com a president dels Estats Units.

La figura més entrenyable la protagonitza un informador que es fa anomenar Garganta Profunda “Deep Throat”, el qual informarà a dos periodistes del
Washington Post en una trama d’una gran complexitat per a la reelecció del President Richard Nixon.

Els dos periodistes, fan gala del veritable periodisme, aquell que insta a la investigació de fets en comptes de tractar una notícia sense abans contrastar-la. La investigació és de caràcter polític, aparentment de poca importància, fins que Garganta Profunda comença a facilitar certa informació i fa que finalment el cas tingui molta més trascendència. La implicació de la Casa Blanca, i del mateix President Nixon en un vertiable escàndol que acaba amb la dimissió del mateix.

El cas Watergate fou una crisi política que va afectar els Estats Units durant els anys setanta. Un escàndol que va començar la nit del 17 de juny de 1972, quan cinc individuos van ser detinguts per haber entrat i espiat al Comité Demòcrata en el hotel Watergate a Washington. Un escàndol polític que va revelar les activitats il·legals per part de l’administració republicana de Richard Nixon durant la campanya electoral de 1972.
James McCord, un dels detinguts, era el Director de Seguretat per el Comité de Reelecció de Nixon i treballava per la FBI i la CIA.
Bernstein i Woodward, grans periodistes d’investigació, obssessionats per el cas Watergate, finalment van poder treure a la llum pública una trama on persones, molt vinculades a Richard Nixon eren culpables dels fets comesos en el hotel que va donar nom al cas, l’hotel Watergate. A través del periodisme d’investigació, es va difondre que Nixon havia mentit amb la finalitat d’amagar la seva participació en l’escàndol i de sustraure unes cintes amb les grabacions que van tenir lloc al Despatx Oval.
Nixon va dimitir abans que s’iniciés el procés de destitució anomenat impeachment, el mateix procés que Clinton anys després tamé va iniciar, amb el resultat de la no destitució.

1 comentari:

Anònim ha dit...

El domini sembla tenir una bona quantitat de visitants. Com aconseguir trànsit a ella? Ofereix una única volta agradable de les coses. Suposo que alguna cosa real o substancial a parlar és d'allò més important.